Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No ... ja s vami tedy souhlasit nemohu, protoze michate hrusky a jablka a tvarite se u toho jako odbornik ;-D ..... Tradice jsou jedna vec, byt i ty se u nas lisi casto kraj od kraje a neco jako "ceska tradice" je s bidou par desitek let stare ... Umele stromecky bych videl na podobne urovni jako to, ze svuj nazor pisete na klavesnici a ne brkem namacenym v inkoustu :-P ... a ten zbytek ? .. kazdy mame nejaky pocit, nejake vzpominky, ocekavani .. a kdyby vse klapalo tak jako zatim funguji Vanoce, bylo by to podle meho fajn ;-)

2 0
možnosti

Plne s Vami souhlasim.Az na to vnucovani dedka mrazovyho.Jsem uz dost stary ale ve skole se souzka po svatcich ptala co jsme dostali od Jeziska.I koledy jsme se ve zpevu ucili a souzku nevyhodili ani nepopravili.Nikdy nam do okna nelezl cervenej ksindl jako je to u mnohych dnes.A je pekne zajit dnes na "pulnocni".Casto se tam krizuji ty nejvetsi bolsevicky se zahnutymi zuby.Na mensich mestech je to videt.

0 0
možnosti
Foto

Mate pravdu, ani mne nikdo nevnucoval zadneho dedu Mraze ... presto, jak vy pisete, cervenej ksindl na nas koukal ze vsech stran. Z vanocnich ozdob, obalu cokoladovych kolekci, atd ...... proste muj dojem je, ze videno detskou optikou nejaky deda v cervenym nosil darky uz od prvni republiky ... jen se mu tak nejak obecne rikalo Jezisek .. a pokud ja vim, zadne z deti nenapadlo, ze by to snad mel byt ten samy z jeslicek v kostele ;-D

1 0
možnosti

M40i73l17a51n 22R98a48d81e92k

24. 12. 2014 0:03

nechapu proc se DNES musite jeste o tohlo hadat. Dedu Mraze nam chteli vnutit, ale chudak je v tom nevinne, nevymysleli si ho bolsevici, ani tu jolku, to je stary zvyk uz od vikingu - yule - kolo, kolo zivota, slunovrat. Santa Claus, neboli Mikulas, je anglicky deda ktery take pochazi z davnych predkrestanskych dob, a ze si Coca-cola pujcila, za to take nemuze.

Jezisek co nadeluje k nam prisel z Nemecka, stromecek take, ten jakozto symbol krestanskych Vanoc zacal Martin Luther, a jelikoz anglicka kralovna Victoria byla Nemka, a mela za manzela take Nemce, tak tento zvyk zacali v Anglii a lid se opicil. Zadne zarucene ceske Vanoce neexistuji, tak co se stale jeste na svatky chcete rozcilovat nebo prudit? Santa v cervenem kacafracku je pro deti hezky, tak je nechte, vypada jako ten Deda Mraz, take sympatak.

Tak si uzivejte Vanoc a nechte toho

0 1
možnosti

P89e92t92r 98M77u53r35č93e73k

24. 12. 2014 0:14

;-D;-D;-D Ježíšek z Německa a z východního nebo západního,to mne podrž a to není první duben.

0 0
možnosti
Foto

Proč nezajde do kostela častěji, kde se pozastaví a rozjímá o svém chování?

Jestli to nebude tím, že přibližně 60% Čechů jsou ateisté.

1 0
možnosti

jojo...a taky se v té době svítilo loučemi, polovina narozených dětí umírala a průměrný věk byl mezi 40 - 50 lety...ono to nejde vybrat si jen něco a říkat, jaké to bylo pěkné - a to špatné tehdy nevidět...a naopak na době dnešní vidět jen to špatné.

Jinak ano, tradice mám ráda, my třeba míváme na štědrovečerní večeři kromě kapra i kubu, s dětmi "věštíme"...ale to neznamená, že nemám taky radost z radostí mých vnoučat nad kupou dárků:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 510x
Čech tělem i duší

Seznam rubrik