Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AB

Drobným problémem je, že nevěřím, že by se u nás prodávaly mělnické pomeranče, či kolínské banány a etiketu s místem "výroby" jsem například na hruškách ještě nepostřehl:-)

0 0
možnosti
Foto

Cizokrajné ovoce bychom měli konzumovat jen v omezeném množství nebo raději vůbec ne. Pomeranče, mandarinky, kivi atd. dozrávají bez sluníčka, obsah vitamínů je minimální, obsah kyselin však maximální, tudíž odvápňují a jsou jednou z příčin narůstající osteoporózy posledních dvacet let.

0 1
možnosti
Foto

Kvalitní ovoce a zelenina přece vůbec není naše vina. Zemědělství a všechny přidružené obory jsou dnes řízené centrálně z Bruselu pomocí dotací a podpor, v menším množství pak pomocí dotací místních. Kdo si vymůže větší dotace a menší omezení, může bez problémů vyvážet přebytky. Kdo na to nedosáhne, musí se přizpůsobit. Což je přesně problém ČR. Druhá věc je, že opravdu není nutné kupovat jen českou produkci. Když chci hezkou a chutnou zeleninu či ovoce, je mi úplně jedno jestli je to od Mělníka nebo odjinud. Gro problému skutečně nespočívá v dovozu a není důvod nepodpořit například některé africké státy nákupem plodin, které jsou schopni vypěstovat levněji a ještě jim to pomůže, zatímco my v ČR se můžeme věnovat jiným činnostem než je zemědělství.

Chci jen říct, že ten problém je v současné době složitější a řešením není nakupovat jen to české. Protože to se někdy prodraží dvojnásob. V rámci Unie nemáme vyrábět nadprodukci nebo přijdeme o dotace. Je to prostě taková novodobá RVHP, kdy bylo někde nahoře rozhodnuto, kdo bude vyrábět autobusy, kdo plasty a kdo bude mít ocelárny či válcovny plechu. :-(

0 0
možnosti
JC

Neurážejte RVHP. V RVHP takovéto omezující regulace a kvóty nebyly.

0 0
možnosti
RK

Ne ze byste psal uplne mimo misu, ale to co popisujete by slo zaridit vyhradne osvicenym centralnim planovacem, coz Ti planovaci z EU zjevne nejsou (tolik ke spouste veci, ktere se tu jiz nedelaji).

Druha moznost je vystoupit z EU a zmenit kompletni mindset spotrebitele, coz by bylo uzasne, ale neverim, ze realizovatelne.

Stezujeme si na retezce, ale to nejsou Ti kdo nakupuji. Oni se jen prizpusobuji ceske realite. Kdyby ty smejdy nikdo nekupoval, nikdo by je neprodal. Bohuzel u nas plati stale to, ze lidi zajima v prve rade kolik to stoji, v druhe rade, jestli je toho hodne a az pak dlouho dlouho pote, co to vlastne je, pripadne odkud a jaka je toho kvalita.

0 0
možnosti
II

S tou podporou „českých výrobců“ je to sice hezká myšlenka, jenže: zaslouží si ten „český výrobce“ aby byl podporován? Co když je to normální vykuk, kterému jde pouze o zisk za každou cenu a tak šidí, kde může? 

Navíc v dnešním globálním světě nemusí logo „českého výrobce“ na obalu vůbec znamenat, že výrobek pochází z Česka. Nebo suroviny potřebné k jeho výrobě.

0 0
možnosti
ZS

A to jsme zase u toho lhaní. Lže se všude. V super/hypermarketu jsou potraviny označeny "vyrobeno v EU". Já chci české máslo, nikoli dánské nebo německé. Však už bylo dost napsáno o tom, proč je toto máslo vždy levnější, než to naše.

A stejně tak se lže na farmářských trzích. Nikde není jistota, že česnek si kupujete český, byť je násobně dražší než ten španělský nebo čínský.

Jenomže je velmi málo kontrol a výrazných, třeba i zničujících pokut. Asi před 2 lety jsem náhodou procházel trhem přímo před radnicí Prahy 13. Krásná jablka Golden Delicius. Divil jsem se, že u nás taky vyrostou tak nádherná jablka. Baba pravila : "No, to u nás na Moravě". Vzal jsem jablko do ruky a všiml jsem si, že vespod je španělská nálepka. Tak jsem se zeptal: "A to vám vyrostou na Moravě i s těma španělskejma nálepkama?" Na takový podvod by musel příslušný úředník přijít hned.

Je až nechutné, jak se nedá nikomu věřit. Bohužel, nejsme národ poctivců, tak je třeba tento nešvar vymýtit tvrdými tresty.

Rád podpořím české producenty, ale chci mít jistotu, že si kupuju skutečně "Vodňanské kuře", a ne nějaké z EU, v Čechách jen přebalené.

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 510x
Čech tělem i duší

Seznam rubrik